VAALS (ANP) – Meer dan driehonderd bewonersgroepen uit Nederland, Duitsland en België voeren zondag op het Drielandenpunt in Vaals actie tegen geluidsoverlast door motoren. Het gaat volgens de organisatoren om het eerste internationale protest tegen dit lawaai. De deelnemers zijn mensen van actiegroepen die in eigen gemeente tegen lawaai van met name motoren strijden.
De deelnemers eisen het stoppen van onnodige geluidoverlast door motoren. Ook willen ze Europese standaardnormen, waarbij de motorfiets niet meer geluid mag maken dan een auto. Verder eisen zij het afsluiten van wegen voor luidruchtige motorfietsen en een verbod op lawaaierige uitlaten. En ten slotte vragen de actievoerders om handhaving van regels rond geluidsoverlast door de politie.
De overlast begint volgens de Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen (NEFOM) in april en houdt aan tot oktober. Mensen die op mooie plekken wonen, kunnen dan volgens NEFOM niet meer in de eigen tuin of op het eigen balkon zitten. “De geluidsoverlast is dusdanig, dat ze naar binnen vluchten, de ramen sluiten of vluchten naar andere gebieden”, aldus voorzitter Tony Hardenberg van NEFOM.
Geluidsnormen motorfietsen boterzacht
Ongeveer 99% van de voertuigen in Nederland heeft een ‘geluidsniveau rijdend’ dat lager is dan 76 dB(A). Dat is prachtig, want dat is ook de Europese norm voor motorvoertuigen.
Deze RDB database kent echter ook een ‘geluidsniveau stationair’ en daarbij liggen de getallen volledig anders.

Interessant hierbij is het grote verschil tussen personen auto’s en motorfietsen in deze twee meetmethoden.
In onderstaand voorbeeld zie je dat bij personenauto’s zo’n 3-5 dB(A) verschil is tussen “Geluidsniveau stationair” (stilstaand) en “Geluidsniveau rijdend”. Bij motorfietsen is het verschil 18 tot 30 dB(A).
Juist bij geluidsniveaus tussen de 70 en 80 dB(A) maakt dat erg veel uit.
Onderstaande informatie gaat over recente motorvoertuigen, en komt uit de RDW databank:

Let op, een kettingzaag maakt ongeveer 104 dB(A). Lees hier verder
Ervaart u ook onnodig geluidsoverlast van motorvoertuigen of motorfietsen in het bijzonder?
Meldt het ons en sluit u aan bij een van de meer dan 100 NEFOM bewonersgroepen of start uw eigen bewonersgroep. Stuur een bericht naar Info@nefom.nl