Lawaaiigste stiltegebied van Nederland

De Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen (NEFOM) gaat op zoek naar het “Lawaaiigste stiltegebied van Nederland”.

In het radio 1 programma Vroege van zondag 6 december wordt de aftrap gegeven van deze wedstrijd.

Nederland kent meer dan 100  Stiltegebieden. Dit zijn milieubeschermingsgebieden waarin de geluiden van flora en fauna overheersen. Het woord ‘stilte’ betekent hierbij niet dat het er helemaal stil is, maar staat voor de afwezigheid van storende, voor de omgeving vreemde geluiden. Stiltegebieden zijn van belang voor de rustzoekende recreant en de flora en fauna in de natuur. Activiteiten die de geluidsbelasting negatief beïnvloeden, zijn niet meer mogelijk in het gebied dat als stiltegebied is aangewezen. Gebiedseigen geluiden, zoals die van de landbouw, zijn hiervan uitgezonderd. Onder ‘stil’ worden geluiden verstaan die tussen de 35 en 40 decibel liggen. Ook kan worden gesteld dat een gebied ‘stil’ is als de perioden met natuurlijke geluiden overheersen ten opzichte van de perioden met niet-natuurlijke geluiden.

De praktijk is vaak anders, bewoners groepen zich aansluiten bij de NEFOM (op dit moment 53 groepen in 10 provincies) wordt altijd gevraagd om te vertellen welke overlast zij ervaren.  Opvallend is dat veel van hen wonen in of in de buurt van een stiltegebied, waar het alles behalve stil is.

U kunt een stiltegebied in uw buurt aanmelden voor nominatie tot het  “Lawaaiigste Stiltegebied van Nederland”

Voor meer informatie zie https://www.nefom.nl/stiltegebied/

De winnaar wordt eind januari bekend gemaakt.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

10 reacties op Lawaaiigste stiltegebied van Nederland

 1. Carla Bohncke schreef:

  Stiltegebied Eilandspolder, gemeente Alkmaar, provincie Noord-Holland.
  Aan de rand van dit gebied heb ik sinds 35 jr. een tuin. Onvoorstelbaar is de herrie die de laatste jaren de polder overspoelt. Con-ti-nu, laag overvliegende vliegtuigen (is minder sinds covid-19) landbouwvoertuigen op de weg maken veel herrie. Racende auto’s over de omliggende dijk maken extra herrie doordat ze over de naast de rijweg gelegen witte waarschuwingsband rijden. Wanneer de wielen deze band raken maakt dit een extra hard trillend geluid om de bestuurder te waarschuwen dat hij terug de weg op moet sturen. Dus omdat automobilisten te belabberd zijn om rustig te rijden en goed te sturen worden anderen in de herrie gezet. Aan de overkant van het water , op 15 m afstand, loopt parallel aan de dijk en de polder, het Havikspad, een populair pad voor stiltezoekende wandelaars, maar om stilte te ervaren moeten die wel héél vroeg in de ochtend wandelen.
  Toerende motorfietsen, ik telde er eens 150 in één club, zijn een plaag, net vliegen; zodra het mooi weer is verschijnen ze. Er passeren meerdere clubs op een mooie zondag. Rondom de polder slingert een dijkje, als de hele dijk wordt afgereden hoor je ze minstens een uur lang…..en dan komt het volgende clubje en het volgende. Soms hebben ze ook nog harde muziek aan die boven het motorgebrul uit moet komen. Ook communiceren ze soms onderling via versterkte microfoons. Kortom, het is een geweldig kabaal als zo’n troupe over het dijkje rond de polder slingert. Aan het eind van zo’n dag heb ik weleens het gevoel de hele dag op het circuit van Zandvoort te hebben gezeten.
  De laatste ontwikkeling is dat de omwonende jeugd met speedboten door de sloten racet, ook hierbij natuurlijk harde muziek. Zomers vaart er ’s nachts weleens een discoboot met een karaoke-installatie aan boord, urenlang tot diep in de nacht, rondjes door de polder,..lachen, gieren en brullen! Waar eindigt dit? Hoe het tij te keren?
  M.u.v. het vliegverkeer is alle geluidoverlast het gevolg van gedrag. Dit zou ‘gestuurd’ kunnen worden. Men moet beseffen dat stilte een verdienmodel is waar recreanten op af komen die in het gebied o.a. ook geld uitgeven. Dit is goed voor de plaatselijke economie. De kwaliteit van het gebied moet zo groot zijn dat rustzoekers terug komen. Wanneer herrie de rust verstoort, komen mensen niet terug en ondergaat het gebied uiteindelijk een economische terugval. Het moet een gezamenlijke inspanning zijn de rust in stiltegebieden terug te brengen en te handhaven. Voor ons aller welzijn.

 2. hans schreef:

  De zoveelste “aanslag” op de regionale autoriteiten …

  Of het nu de overlast door houtstook of geluidshinder betreft, het eerste aanlooppunt voor een klacht is meestal de gemeente en/of de politie, die samen de APV vastleggen en dan ook moeten handhaven. Dáár gaat het meteen al mis, de gemeente publiceert de APV en de politie weigert ieder onderzoek resp. handhaving. De gemeente Wijk bij Duurstede publiceerde ooit een bericht, dat caravans en campers niet langer dan 3 dagen op de eigen oprit mogen staan, de politie heeft er lak aan en neemt een klacht niet in behandeling, omdat het juridisch niet waterdicht onderbouwd is. Kunnen zelfs deze burgersvertegenwoordigers al niet meer samenwerken? Nadenken?

  Ook het initiëren van STILTEGEBIEDEN is met volle overgave en goede bedoelingen ergens op een tekentafel gedaan, maar de gevolgen bij voorbeeld door geluidsoverlast? … niemand thuis. De meest gehoorde uitvlucht van de autoriteiten was: “we hebben geen technische middelen om de overlast te kunnen meten resp. te kunnen bewijzen”. Zèlfs de initiator van de stiltegebieden misbruikt zèlf dit schijnargument, want hoe moet je dit anders opvatten? Bijkomstigheid is, dat de veroorzaker van de nachtelijke geluidsoverlast, de pachter is van het grondstuk … en de provincie, die hier zou moeten handhaven, weer de eigenaar is. Ik leg dit feit ernaast en de conclusie neem ik voor eigen rekening, want enig verband is (juridisch) niet vast te maken.

  Motorrijders op de dijken? Ik ga in de weekenden in ieder geval dáár niet meer wandelen of fietsen. Motorrijders hebben de dijken op gevaarlijke wijze met véél herrie, vaak georganiseerd, overgenomen.

  Een drogisterij uit de regio meende een goede stunt als promotie voor het bedrijf te hebben ontwikkeld: gratis vlucht boven Wijk bij Duurstede. Ieder half uur kwam dat ding weer terug om de rust in de tuin te verstoren. Wie gaat er in zo’n geval over het luchtruim boven je huis? De drogist heeft de protestbrief die dezelfde dag is gepost klaarblijkelijk begrepen, want dit jaar was hij niet de hoofdveroorzaker.

  Een paar allerdagelijkse verhalen, waarvan de gevolgen in banen geleid moeten kunnen worden, te beginnen met uitleg aan de niet nadenkende veroorzakers en aandacht vragen bij de regionale bestuurders.

  Onze samenleving wordt langzaam te vol … en dat heeft natuurlijk gevolgen!

 3. dick kortekaas schreef:

  Ik weet niet of de Waterleidingduinen en Kennemerduinen onder het etiket stiltegebied vallen, maar de races op het circuit zijn uitermate storen en op sommige dagen gekmakend.

 4. Klerkx schreef:

  De Noordwaard en de Malta polders in natuurgebied de Biesbosch in de gemeente Altena. Hele hordes motoren die in de zomer door de polder knallen. En in de winterperiode autoracen op klaarlichte dag.

 5. Marleen Schouten schreef:

  Wij worden hier al jaren geteisterd met het vreselijke kabaal van de Awacs vliegtuigen.
  Telefoongesprekken kun je niet meer voeren als die over vliegt. Als je in de Schinveldse bossen in Gemeente Beekdaelen wilt wandelen moet je oorkleppen opdoen . Vooral op oefendagen en als ze opstarten. De kerosine lucht is vreselijk, als ze die uitstoten is te hopen dat je geen was buiten hebt hangen. De basis gelegen in Geilenkirchen moet gesloten worden, zolang dit niet het geval is moeten er stillere motoren geplaatst worden

 6. Leo Fluitman schreef:

  De gemeente Altena heeft aandacht voor het probleem en is in contact geweest met NEFOM. Veel bewoners klagen niet, omdat men steeds zonder echt resultaat naar de handhavers verwezen wordt. Maar er is geen budget of onvoldoende bevoegdheid, zoals de parkwachters. Onbegrijpelijk, want vrijwel iedere motorrijder die de Hilweg op rijdt of de Bevertweg afracet is al strafbaar vanwege het aantal decibel dat wettelijk toegestaan is, nl. 46 dB. Men handhaaft dus niet en zo gaat het lawaai maar door en wordt ook steeds meer door op youtube het Noordwaard racecircuit met filmpjes aan te prijzen. Meldt uw klacht, ga door met klagen totdat men in het gemeentehuis net zo stapel wordt van u als de bewoners van de herrie! Handhaving is eigenlijk niet te verwachten, er rest dus maar één oplossing: in het seizoen afsluiten voor gemotoriseerd verkeer. Alleen fietsers, voetgangers e.d.

 7. D van de lagemaat schreef:

  De zuidhollandse biesbosch wordt in toenemende mate geteisterd door harde muziek van watersporters en ook hier geen doelmatige handhaving

 8. Pingback: Lawaaiigste Stiltegebied

 9. Joep van Gool schreef:

  Mooi om aandacht te vragen voor onze ‘stiltegebieden’.
  De informatie van over de Kennemerduinen is echter niet compleet. Denk ook aan het lawaai door overkomende vliegtuigen, het lawaai van schreeuwende motoren op weg naar Zandvoort en niet te vergeten de house-feesten op het Bloemendaalse strand (in 2020 minder dan normaal door Covid).

  De Kennemerduinen is echt geen stiltegebied !!!

 10. Kennemerduinen blijven helaas omringd door circuit Zandvoort, strandtenten in Bloemendaal en Zandvoort maken daarnaast ook veel herrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *