Lawaaiigste stiltegebied van Nederland

De Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen (NEFOM) gaat op zoek naar het “Lawaaiigste stiltegebied van Nederland”.

In het radio 1 programma Vroege van zondag 6 december wordt de aftrap gegeven van deze wedstrijd.

Nederland kent meer dan 100  Stiltegebieden. Dit zijn milieubeschermingsgebieden waarin de geluiden van flora en fauna overheersen. Het woord ‘stilte’ betekent hierbij niet dat het er helemaal stil is, maar staat voor de afwezigheid van storende, voor de omgeving vreemde geluiden. Stiltegebieden zijn van belang voor de rustzoekende recreant en de flora en fauna in de natuur. Activiteiten die de geluidsbelasting negatief beïnvloeden, zijn niet meer mogelijk in het gebied dat als stiltegebied is aangewezen. Gebiedseigen geluiden, zoals die van de landbouw, zijn hiervan uitgezonderd. Onder ‘stil’ worden geluiden verstaan die tussen de 35 en 40 decibel liggen. Ook kan worden gesteld dat een gebied ‘stil’ is als de perioden met natuurlijke geluiden overheersen ten opzichte van de perioden met niet-natuurlijke geluiden.

De praktijk is vaak anders, bewoners groepen zich aansluiten bij de NEFOM (op dit moment 53 groepen in 10 provincies) wordt altijd gevraagd om te vertellen welke overlast zij ervaren.  Opvallend is dat veel van hen wonen in of in de buurt van een stiltegebied, waar het alles behalve stil is.

U kunt een stiltegebied in uw buurt aanmelden voor nominatie tot het  “Lawaaiigste Stiltegebied van Nederland”

Voor meer informatie zie https://www.nefom.nl/stiltegebied/

De winnaar wordt eind januari bekend gemaakt.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

12 reacties op Lawaaiigste stiltegebied van Nederland

  1. Pingback: Lawaaiigste Stiltegebied

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *