Politieke belangstelling voor petitie tegen motoroverlast

Politieke belangstelling voor petitie tegen motoroverlast

Voorzitter Kamercommissie krijgt ‘geïsoleerd’ motortje

Krimpenerwaard, 7 september 2022.

De Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen (NEFOM) en wethouder Bekkering van de gemeente Bergen hebben gisteren elk een petitie tegen de overlast van motoren aangeboden aan de Vaste Kamercommissie Infrastrauctuur & Waterstaat. De NEFOM deed dat namens zo’n 1,3 miljoen Nederlanders, verenigd in de ruim honderd protestgroepen die de NEFOM vertegenwoordigt. Een petitie met dezelfde strekking van de gemeente Bergen werd namens 70 gemeenten ingediend.

Beide petities bepleiten het stoppen van onnodige geluidsoverlast die wordt veroorzaakt door de enorme aantallen motoren die zich om louter recreatieve redenen door kleine dorpen en natuurgebieden persen. Dit groeiende probleem (inmiddels zijn er bijna 900.000 motoren in ons lans) vraagt om politieke aandacht en wettelijke maatregelen, nu telkens blijkt dat het welzijn van bewoners structureel wordt geschaad door motorrecreanten aan wie nauwelijks beperkingen worden opgelegd. Zo produceert de helft van alle motoren op dit moment legaal meer dan 80 of 90 en soms zelfs meer dan 100 dB (A), terwijl auto’s in ons land wettelijk niet meer dan 76 dBA aan geluid mogen produceren.

De NEFOM-petitie vraagt om strengere geluidsnormen, een APK-keuring voor motoren (die nu totaal ontbreekt), betere handhaving en vooral om de Omgevingswet alsnog aan te vullen met een “milieuzonering geluidsemissie”, zodat gemeenten de mogelijkheid krijgen om gebiedsgericht de extreme geluidsoverlast door motorfietsen aan te pakken.

‘Vooral dat laatste is uitermate belangrijk. Het omlaagbrengen van de geluidsnormen voor motoren is een eerste belangrijke stap. Vervolgens is handhaving daarvan nodig, onder andere door middel van een APK-keuring, waarvan we het totaal onbegrijpelijk vinden dat die voor motoren nog steeds niet is ingevoerd. Echter, de grote boosdoener is het grote aantal motoren die -ook al voldoen ze aan de huidige en toekomstige normen- met elkaar zorgen voor een enorme en constante geluidsdruk waar omwonenden gek van worden.’, aldus NEFOM-voorzitter Tony Hardenberg.

De petities van NEFOM en de gemeente Bergen kregen de belangstelling van vertegenwoordigers van Christenunie, PvdA, PvdD en BBB. Zij zegden toe met een standpunt te zullen komen. Stieneke van de Graaf nam de petities namens Commissievoorzitter Tjeerd de Groot in ontvangst en kreeg daarbij een ‘geïsoleerd’ motortje overhandigd.

Lees hier de beide petities

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Politieke belangstelling voor petitie tegen motoroverlast

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *